Festiwal golonki

Polacy od wieków kochają golonkę. W staropolskiej kuchni mięso pozyskiwane ze środkowej części przedniej kończyny świni uchodziło za przysmak i często królowało na stołach szlachciców. Smakiem kilku golonkowych specjałów można delektować się 4 i 5 października w godz. 11.00-16.00 w restauracji Pod Wieżami

 

NASZA OFERTA:

PRZYSTAWKA:

Golonko w galarecie podane z ogórkiem kiszonym, pajdą chleba i octem5 zł/100g.

ZUPA:

Góralska kwaśnica na wędzonce z golonką9 zł / 500ml

DANIE GŁÓWNE:

  1. Golonko po śląsku peklowane gotowane ( z kością) 31 zł/ porcja
  2. Golonko po beskidzku pieczone w jarzynach z sosem ( z kością) 31zł / porcja
  3. Golonko po góralsku faszerowane mięsem mielonym i kminkiem 31zł / porcja
  4. Golonko po cygańsku faszerowane wędzonym boczkiem i liściem kiszonej kapusty 31zł / porcja
  5. Golonko po węgiersku faszerowane ostrą papryczką pepperoni 31zł / porcja
  6. Golonko firmowe faszerowane jarzębina i jabłkiem 31zł / porcja

Dodatki do wyboru wliczone w cenę potrawy: Ziemniaki z wody, Ziemniaki pieczone, Kapusta z grochem, Kapusta zasmażana, Chleb, Musztarda, Chrzan

Przyjmujemy również zamówienia „Na wynos”.

Zamówienia można składać w naszej restauracji lub telefonicznie