CZAS SZPARAGÓW

"Czas szparagów”

Restauracja Pod Wieżami zaprasza w dniach 

22-23.05.2018 r. na dzień ze szparagami

Szparagi znane były już w czasach starożytnego Rzymu, Egiptu czy Grecji gdzie były uważane za wyjątkowy przysmak. Z Azji szparagi dotarły w XV wieku do krajów europy takich jak np. Francja, gdzie zostały ogłoszone przysmakiem królów, dlatego że ich smakoszem został ówczesny król Francji Ludwik XIV. Do Polski dotarły dopiero w XVIII wieku. Były uważane za roślinę przyklasztorną, bo dopiero w XIX wieku rozpoczęła się regularna uprawa szparagów.Szparagi do dziś mają opinię silnego afrodyzjaku, który pobudza libido. Ciekawe jest także to, że szparagi mają różne kolory: biały, zielony i fioletowy w zależności od stopnia nasłonecznienia środowiska, w którym rosną. Zielone są popularne dzięki uprawie w obszarach obfitych w promienie słoneczne, a fioletowe z powodu trudnej uprawy są najrzadsze do znalezienia. Białe szparagi są najbardziej popularne z powodu sposobu uprawy, uprawia się je w specjalnych kopcach z ziemi.

Bufet śniadaniowy

Makaronowa sałatka ze szparagami z vinaigrettem bazyliowym - 2,80 zł/100g

Szparagi w szynce parmeńskiej zapiekane w cieście francuskim – 4,0 zł/szt.

Przystawka

Białe szparagi w szynce dojrzewającej pod beszamelem – 10zł

Zupa

Krem ze szparagów z groszkiem ptysiowym – 10zł

Danie obiadowe

1. Łosoś na sosie koperkowym ze szparagami i młodymi ziemniakami - 25 zł

2. Polędwiczka wieprzowa zapiekana szparagami i serem z młodymi ziemniaczkami i marchewką glazurowaną podana – 25 zł


Zapraszamy serdecznie